fbpx

Οι αριστερόχειρες αποτελούν το 1/10 του πληθυσμού. Η αιτία για την προτίμηση του αριστερού ή του δεξιού χεριού είναι κυρίως γενετική. Πιστεύεται ότι οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν περισσότερο και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τους, με αποτέλεσμα να επεξεργάζονται πιο εύκολα μεγάλο όγκο πληροφοριών. Τι συμβαίνει όμως με τους σκύλους; Προτιμούν άραγε να χρησιμοποιούν περισσότερο κάποια από τις πατούσες τους; Μπορούν να είναι «αριστερόχειρες» ή «δεξιόχειρες»;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα έχουν συνήθως μια πλευρά που προτιμούν να χρησιμοποιούν περισσότερο και το φύλο παίζει ρόλο στην προτίμηση τους αυτή! Οι αρσενικοί σκύλοι είναι πολύ πιθανό να είναι «αριστερόχειρες», ενώ οι θηλυκοί «δεξιόχειρες», ανεξάρτητα από τη ράτσα τους. Τα δε στειρωμένα κατοικίδια ζώα, κατέληξαν οι ερευνητές, δεν φάνηκε να έχουν προτίμηση σε κάποια συγκεκριμένη πατούσα τους.

Οι «αριστερόχειρες» σκύλοι είναι πιο αγχωμένοι από τους «δεξιόχειρες»;

Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν μια ενδιαφέρουσα σχέση της προτίμησης αυτής με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του σκύλου. Συγκεκριμένα, οι «αριστερόχειρες» σκύλοι είναι πιο αγχωμένοι σε σχέση με τους «δεξιόχειρες». Επίσης, οι σκύλοι που χρησιμοποιούν το ίδιο και τις δυο τους πατούσες (αμφιδεξιότητα ονομάζεται η ικανότητα αυτή) είναι πιο συχνό, σύμφωνα με τους ερευνητές, να εμφανίσουν άγχος αποχωρισμού και κροτοφοβία.


Πώς θα καταλάβω αν ο σκύλος μου είναι «δεξιόχειρας» ή «αριστερόχειρας»;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές “δοκιμασίες” που μπορείτε να πραγματοποιήσετε με το σκύλο σας. Πρέπει, όμως, να τις επαναλάβετε πολλές φορές για να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα:

Βάλτε μέσα σε ένα παιχνίδι (όπως π.χ. ένα Kong) μια λιχουδιά. Τοποθετήστε το απευθείας μπροστά στο σκύλο σας (όχι στην αριστερή ή τη δεξιά του πλευρά) και παρατηρήστε ποιο πόδι χρησιμοποιεί περισσότερο για να βγάλει τη λιχουδιά.

Τοποθετήστε ένα παιχνίδι κάτω από τον καναπέ και φωνάξτε το σκύλο σας να το πάρει. Παρατηρήστε το πόδι που θα χρησιμοποιήσει περισσότερο για να το φτάσει.

Τέλος παρατηρήστε με ποιο πόδι συνήθως κάνει το πρώτο βήμα όταν προχωράει.

Όπως θα δείτε και μόνοι σας στην ερώτηση αν μπορούν οι σκύλοι να είναι «αριστερόχειρες» ή «δεξιόχειρες» η απάντηση είναι: Φυσικά και μπορούν!

Αν πραγματοποιήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω τεστ θα χαρούμε να ακούσουμε και να δούμε τα αποτελέσματα του σκύλου σας. Tα βίντεο σας και τις παρατηρήσεις σας μπορείτε να τις στείλετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

(Aν το αρχείο που θέλετε να στείλετε είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορείτε να συνάψετε σε ένα εμαιλ, χρησιμοποιήστε ιστοσελίδες μεταφοράς αρχείων όπως το www.wetransfer.com)



Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Κτηνίατρος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), Πανευρωπαικά Αναγνωρισμένος Ειδικός στη Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική, Επιστημονικός Υπεύθυνος Pets Pro Academy /  www.behaviour.gr / 211 8001111

Βιβλιογραφία:
Wells, D. L., P. G. Hepper, A. D. S. Milligan, and S. Barnard. "Cognitive Bias and Paw Preference in the Domestic Dog (Canis familiaris)." Journal of comparative psychology (Washington, DC: 1983) (2017).
Siniscalchi, Marcello, Serenella d’Ingeo, and Angelo Quaranta. "Lateralized Functions in the Dog Brain." Symmetry 9, no. 5 (2017): 71.

- 10% Έκπτωση σε ανέργους και φοιτητές