fbpx

Πρόγραμμα Σπουδών - Δίπλωμα Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλων

   Mε την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια για να εργαστούν άμεσα ως επαγγελματίες Εκπαιδευτές Σκύλων και να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Το πρόγραμμα σπουδών είναι βασισμένο στην πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών σε ρεαλιστικές συνθήκες και με γνώμονα το τρίπτυχο εκπαιδευτής-σκύλος-κηδεμόνας. Η εξάσκηση των σπουδαστών σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, οικιακό και αστικό περιβάλλον, και η απόκτηση πρακτικής εμπειρίας είναι το βασικό μέλημα της Ακαδημίας. Tα πρακτικά μαθήματα γίνονται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς & Εκπαίδευσης Σκύλου & Γάτας, στις εγκαστασεις του Ινστιτούτου στο Μαρούσι, πλησίον του εμπορικού κέντρου Mall.  Κάθε απόφοιτος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία:

  • Να μπορεί να εκπαιδεύσει ένα σκύλο στις εντολές της βασικής υπακοής, "Κάτσε", "Μείνε", "Κάτω", "Χαλαρό λουρί" κ.α και να καταστρώσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης
  • Να προλάβει και να αντιμετωπίσει προβλήματα συμπεριφοράς με τους πιο σύγχρονους και επιτυχημένους τρόπους.
  • Να γνωρίζει τα στάδια ανάπτυξης του κουταβιού και να τα χρησιμοποιήσει για την κοινωνικοποίηση και εξοικείωση του κουταβιού.
  • Να μπορεί να διαβάζει τη γλώσσα του σώματος ενός σκύλου και να σκιαγραφήσει τις προθέσεις του.
  • Να μεταδώσει τις γνώσεις αυτές στους κηδεμόνες του σκύλου, γνωρίζοντας τις αρχές της ανθρώπινης ψυχολογίας, μιας και ο κηδεμόνας πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί παράλληλα με το σκύλο του.
  • Να βρίσκεται σε θέση να λύσει τις απορίες των κηδεμόνων για τη συμπεριφορά του σκύλου τους.
  • Να έχει τις γνώσεις για να εκτιμήσει πότε μία συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική και απαιτείται η συμβολή του κτηνίατρου.
  • Να γνωρίζει τις νομικές προεκτάσεις που διαθέτει η συμπεριφορά ενός σκύλου στην κοινωνία.
  • Να μπορεί να αξιολογήσει με κριτική σκέψη τη σύγχρονη βιβλιογραφία και κάθε άρθρο που κυκλοφορεί για τη συμπεριφορά του σκύλου με σκοπό να σχηματίσει τη δικιά του άποψη.
  • Να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις αρχές του μάρκετινγκ και της οργάνωσης επιχειρήσεων για να θέσει τις βάσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στο κλάδο των ζώων συντροφιάς.

 

Το πρόγραμμα σπουδών του Διπλώματος Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλων περιέχει τις εξής διδακτικές ενότητες:


1. Ηθολογία Σκύλου (Φυσιολογική Συμπεριφορά του Σκύλου)


   Η διδακτική ενότητα αυτή αποτελείται από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα για τη φυσιολογική συμπεριφορά του σκύλου, τους τρόπους επικοινωνίας που χρησιμοποιεί, το ρόλο των φερομονών, τις κοινωνικές δομές στις οποίες βασίζεται, το πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από τα αισθητήρια όργανα του, τις γνωσιακές ικανότητες του, τη σχέση του με τον άνθρωπο κ.α. Στην ενότητα αυτή θα αναλυθεί επίσης η εξημέρωση του σκύλου καθώς και η σύγκριση του με το λύκο, τόσο από άποψη συμπεριφοράς όσο και από άποψη φυσιολογίας και ανατομίας, ο ρόλος του παιχνιδιού, η ευζωία και η ποιότητα ζωής του σκύλου στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

2. Εκπαίδευση Σκύλου

   Στην ενότητα αυτή θα καλυφθεί ο κύριος όγκος των γνώσεων και πρακτικών ικανοτήτων που απαιτείται να γνωρίσει ένας εκπαιδευτής σκύλων. Μέσα από θεωρητικά, αλλά κυρίως πρακτική εξάσκηση με σκύλους σε ρεαλιστικές συνθήκες θα μάθει ο σπουδαστής πως να διαχειρίζεται και να εκπαιδεύει τον κηδεμόνα και το σκύλο του. Ενδεικτικά, οι ενότητες που θα καλυφθούν είναι: Πως μαθαίνουν οι σκύλοι, θεωρία κλασικής εξαρτημένης μάθησης και οι εφαρμογές της, θεωρία συντελεστικής εξαρτημένης μάθησης και οι εφαρμογές της, θεωρία λειτουργικής εξαρτημένη μάθησης,ποιος είναι ο ρόλος της επιβράβευσης και της τιμωρίας, κοινωνική μάθηση (μιμητισμός), διαφοροποίηση και γενίκευση ερεθίσματος, συστημική απευαισθητοποίηση και κατακλυσμική μέθοδος, διαμόρφωση συμπεριφοράς και εκμάθηση αλυσιδωτών συμπεριφορών, εκμάθηση της σωστής συμπεριφοράς ή εκπαίδευση υπακοής, εκπαίδευση με κλίκερ, η ιστορία της εκπαίδευσης, 10 απαραίτητοι κανόνες για την εκπαίδευση του σκύλου, η εκπαίδευση του τυφλού/κωφού σκύλου.

3. Ανάπτυξη της Συμπεριφοράς

    Στη διδακτική ενότητα αυτή θα αναλυθούν μέσα από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα το πως περιγράφεται, πως αναλύεται και πως αναπτύσσεται μια συμπεριφορά, ποια είναι τα ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης του σκύλου, ποιος ο ρόλος του περιβάλλοντος και της μητέρας, ποια τα κίνητρα πίσω από κάθε συμπεριφορά και πως ιεραρχούνται, ποια είναι η σχέση ενδοκρινολογίας και συμπεριφοράς, ποιος ο ρόλος του ανθρώπου στην εκδήλωση μιας συμπεριφοράς, λειτουργική ανάλυση συμπεριφοράς.

4. Προσωπικότητα και Χαρακτήρας του Σκύλου

   Στη διδακτική ενότητα αυτή χρησιμοποιώντας τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα θα αναλυθούν: Οι φυλές των σκύλων και η συμπεριφορά τους, τα συναισθήματα του σκύλου και πως αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά του, σύγκριση σκύλων εργασίας και σκύλων συντροφιάς, σκύλοι θεραπείας σε προγράμματα θεραπείας μέσω ζώων ("pet therapy"), τεστ χαρακτήρα/προσωπικότητας στο σκύλο.

5. Εισαγωγή στα Προβλήματα Συμπεριφοράς

   Στην ενότητα αυτή θα αναπτυχθούν οι βασικές αρχές που πρέπει να γνωρίζουν οι σπουδαστές για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς: Γενικές αρχές διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων συμπεριφοράς, ποια είναι η σχέση μεταξύ παθολογικών προβλημάτων και προβλημάτων συμπεριφοράς, πως η διατροφή του σκύλου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του, ο ρόλος του φύλου και ο ρόλος της στείρωσης στη συμπεριφορά, πέρα από το συμπεριφορισμό -ποια η σημασία των βιολογιών διεργασιών και των συναισθημάτων στη συμπεριφορά του σκύλου-, άγχος, προσοχή και η διάσπαση της προσοχής, Πως επικοινωνούμε με τους κηδεμόνες του σκύλου.

6. Προβλήματα Συμπεριφοράς

   Στην ενότητα αυτή θα αναλυθούν συγκεκριμένα προβλήματα συμπεριφορά, η προσέγγιση τους και η αντιμετώπιση τους. Ενδεικτικά: Επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους και άλλα ζώα, άγχος, φόβος και φοβίες, προβλήματα αποχωρισμού από τον ιδιοκτήτη, προβλήματα μετακίνησης με το αυτοκίνητο, κροτοφοβία και ευαισθησία στους ήχους, ατίθαση συμπεριφορά, υπερβολικό γαύγισμα, καταστροφές στο σπίτι, γεροντική άνοια, προβλήματα ούρησης και αφόδευσης μέσα στο σπίτι, προβλήματα κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο, πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς.

7. Επαγγελματικά εφόδια

   Στη διδακτική ενότητα αυτή θα δοθεί βάση σε όλα τα επαγγελματικά εκείνα εφόδια που πρέπει να διαθέτει ένας εκπαιδευτής, εκτός από το να μπορεί να εκπαιδεύσει ένα σκύλο και να βοηθήσει τον κηδεμόνα του να προλάβει και να λύσει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς. Ενδεικτικά αναφέρονται: Χτίζοντας μια επιτυχημένη καριέρα εκπαιδευτή: Μάρκετινγκ στο χώρο των ζώων συντροφιάς, χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι νομικές προεκτάσεις των προβλημάτων συμπεριφοράς, επαγγελματική δεοντολογία, επικοινωνία με εκπαιδευτές και κτηνιάτρους, ποια είναι τα όρια και ποιο το πεδίο επαγγελματικής δράσης ενός εκπαιδευτή, μαθήματα πρώτων βοηθειών -τι πρέπει να γνωρίζει κάθε εκπαιδευτής-.

8. Πτυχιακή Εργασία:

   Κάθε σπουδαστής, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του και τους τομείς που θέλει να αναπτύξει περισσότερο, αναλαμβάνει μία εργασία υπό τη συνεχή επίβλεψη και την καθοδήγηση της Ακαδημίας. Σκοπός της Πτυχιακής εργασίας είναι να βοηθήσει τον σπουδαστή να αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες και να βελτιωθεί σε αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Το θέμα της Πτυχιακής αποφασίζεται από το σπουδαστή μετά την απαραίτητη καθοδήγηση από την Ακαδημία, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους σπουδαστές να πραγματοποιήσουν τις εργασίες εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητα, τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντα τους.

          Η Πτυχιακή εργασία μπορεί να είναι:

- Πρακτική, π.χ. ο σπουδαστής να μάθει μια καινούργια και ιδιαίτερη συμπεριφορά σ' ένα ζώο, σκύλο ή οποιοδήποτε άλλο ζώο της αρεσκείας του, να καταγράψει και να παρουσιάσει το υλικό και τα αποτελέσματα του.

- Βιβλιογραφική, π.χ. ο σπουδαστής να αναπτύξει βάση της βιβλιογραφίας ένα θέμα και να αναλύσει τις προεκτάσεις του. Η βιβλιογραφική εργασία αυτή μπορεί να δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

- Ερευνητική, για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει μια πρωτότυπη ερευνητική εργασία η οποία θα οδηγήσει σε δημοσίευση σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Πληροφορίες

Το Δίπλωμα Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλων παρέχει τις γνώσεις και την απαραίτητη πρακτική εμπειρία στον κάθε σπουδαστή για να μπορεί να εργαστεί την επόμενη ημέρα της αποφοίτησης του και να αναλάβει ως Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων όχι μόνο την εκπαίδευση σκύλων, αλλά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς.

Διδακτικό Προσωπικό

Η μοναδικότητα του Διπλώματος  Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλων έγκειται στο ότι παρέχει γνώσεις στο σπουδαστή τόσο για την Εκπαίδευση των Σκύλων όσο και για τη Συμπεριφορά τους από ειδικούς και τον προετοιμάζει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά να εργαστεί με επιτυχία την επόμενη μέρα μετά το πτυχίο του ως Επαγγελματίς Εκπαιδευτής Σκύλων.

- 10% Έκπτωση σε ανέργους και φοιτητές