Θα θυμάστε οι περισσότεροι ότι σχεδόν κάθε καλοκαίρι, ιδιαίτερα την περίοδο του Αυγούστου, διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για πρωτοφανή βίαια εγκλήματα, μαζικές δολοφονίες κ.τ.λ. Άλλωστε περιγράφεται και στην Ψυχιατρική και από εκεί έχει το δανειστεί και η Εγκληματολογία, πως ο καύσωνας μπορεί να βγάλει τους ανθρώπους εκτός εαυτού, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μια προδιάθεση για αντικοινωνικές συμπεριφορές και να τους οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές.
Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότεροι ερευνητές αναζητούν τη σύνδεση μεταξύ της επιθετικής συμπεριφοράς και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Μια πρόσφατη μελέτη στη Νέα Ζηλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε 1°C αύξηση της θερμοκρασίας υπάρχει περίπου 1,5% αύξηση στον αριθμό των περιστατικών βίας. Στην Αμερική έχει περιγραφεί πως τους καλοκαιρινούς μήνες η εγκληματικότητα αυξάνεται κατά 35% σε σχέση με το χειμώνα. Μετά από μελέτες σε διάφορες περιοχές του κόσμου οι ερευνητές πιστεύουν, ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πολύ ζεστό κλίμα τείνουν να ζουν περισσότερο το παρόν και να μην τους απασχολεί τόσο το μέλλον, να έχουν λιγότερο αυτοέλεγχο και να αντιδρούν πιο γρήγορα με επιθετικότητα και μερικές φορές με βία.
Πλέον όμως υπάρχουν αποδείξεις ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά και τη συμπεριφορά των σκύλων! Σε μια μελέτη που έγινε σε νοσοκομείο του Πεκίνου, οι ερευνητές μέτρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τον αριθμό των ασθενών που τους δάγκωσε σκύλος. Το Πεκίνο δεν επιλέχθηκε τυχαία, γιατί είναι μια περιοχή με εύκρατο κλίμα, τέσσερις εποχές και μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του έτους.
Τα αποτελέσματα λοιπόν των ερευνητών ήταν σαφή. Τον Ιούλιο, τον πιο ζεστό μήνα του χρόνου στο Πεκίνο, με μέση θερμοκρασία 27 °C, καταμέτρησαν τους περισσότερους ασθενείς που τους δάγκωσε σκύλος και επιπλέον εντόπισαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των ημερήσιων θερμοκρασιών και του αριθμού των ανθρώπων που δήλωσαν στο νοσοκομείο τραυματισμό από δάγκωμα σκύλου. Για τη συσχέτιση αυτή, αν ευθύνεται αποκλειστικά η συμπεριφορά των σκύλων ή συνδυάζεται και με την περισσότερο αυθόρμητη, λόγω ζέστης, συμπεριφοράς του ανθρώπου απέναντι στα σκυλιά δεν το γνωρίζουμε.
Για ακόμα μια φορά όμως γίνεται φανερή η ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς των σκύλων και της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Ακριβώς όπως εμείς οι άνθρωποι δυσφορούμε και γινόμαστε πιο νευρικοί όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, έτσι ακριβώς και ο σκύλος μας.
Εμείς φυσικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και να μειώσουμε τη νευρικότητά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να βοηθήσουμε και τον σκύλο μας να αντεπεξέλθει στη ζέστη, δροσίζοντας τον και κρατώντας τον μακρυά από παιδιά και αγνώστους, μέχρι να επανέλθει μια φυσιολογική θερμοκρασία.
Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε 5 απλά, αλλά απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσετε το σκύλο σας από τη ζέστη:
1. Ποτέ δεν αφήνουμε τον σκύλο μας στο αυτοκίνητο. Ούτε για λίγα λεπτά.
2. Βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας έχει πάντα στη διάθεσή του φρέσκο, δροσερό νερό.
3. Βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας έχει πάντα κάποιο κατάλυμα με σκιά όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού.
4. Βγαίνουμε με τον σκύλο μας βόλτα πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα, που η θερμοκρασία δεν είναι πολύ υψηλή.
5. Στη βόλτα αποφεύγουμε επιφάνειες με υψηλές θερμοκρασίες, όπως η άσφαλτος ή η παραλία, γιατί μπορεί να τραυματίσουν τις πατούσες του σκύλου μας.
Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Κτηνίατρος Συμπεριφεριολόγος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), Πανευρωπαϊκά Αναγνωρισμένος Ειδικός στη Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική, Επιστημονικός Υπεύθυνος Pets Pro Academy / www.behaviour.gr / 211 8001111
Βιβλιογραφία: Yongming Zhang, Qi Zhao, Wenyi Zhang Wo, Shanshan Li, Gongbo Chen, Zhihai Han, Yuming Guo (2017). Are hospital emergency department visits due to dog bites associated with ambient temperature? A time-series study in Beijing, China. Science of The Total Environment, 598, 71–77.